Politie BigBand Oost-Nederland
Politie BigBand Oost-Nederland

Muzikaal leider


Een BigBand zonder bandleider is als een schip zonder stuurman. Bandleider van de Politie BigBand Oost-Nederland is Guus Tangelder. Guus is sinds 2003 aan de band verbonden en met succes. In het Arnhemse is Guus natuurlijk geen onbekende. Met zijn eigen bigband, de Guus Tangelder Big Band, timmert hij al jaren aan de weg op hoog niveau. Guus zet zich al 35 jaar in voor de muziek. Hij is een buitengewoon bekwaam musicus. Studeerde klarinet, saxofoon en schoolmuziek aan het conservatorium in Arnhem. Hij ontwikkelde vanaf 1977 de 'afdeling lichte muziek' aan de Arnhemse Muziekschool. Als geen ander kent hij de kneepjes van het bigbandvak.  De Politie BigBand is dan ook erg blij om met hem samen te kunnen werken. 

Guus Tangelder Guus Tangelder studeerde klarinet en saxofoon aan het Arnhems conservatorium. Tijdens zijn studie maakte hij deel uit van diverse ensembles en orkesten in zowel klassieke-, jazz- als popmuziek. Speelde met ondermeer een groot klassiek blazersensemble, in pop- en soulformaties en in Jazz-Trio Output waarmee hij in 1974 op het Davenport Jazzfestival de eerste prijs behaalde. 

Na zijn afstuderen richtte hij samen met slagwerker Joop van Erven het jazz-kollectief  ‘De Rumoera’s’ op. Dit orkest bestond uit afgestudeerde conservatoriumstudenten en ambitieuze amateurmuzikanten.
Er werden concerten en muziektheaterstukken georganiseerd zoals: ‘Waldvergnügen’ in Theater aan de Rijn en ‘Het Losgetrilde Inzicht’ in de kleine zaal van de Arnhemse Schouwburg. Met het Rumoertrio won hij in 1977 de eerste prijs op het Internationale Jazz festival Laren. Sinds begin jaren tachtig is hij als docent verbonden aan ArtEZ. Daar kreeg hij indertijd de opdracht om binnen de afdeling jazz-en improvisatiemuziek een bigband op te richten.
Dit orkest functioneert jaarlijks in wisselende bezettingen en geeft concerten op de Gelderse podia en op middelbare scholen in Arnhem en Nijmegen. Tijdens het North Sea Jazzfestival 2012 maakte dit orkest indruk met een programma rondom Die Winterreise opnieuw getoonzet door Bert Lochs op gedichten van Hanz Mirck.

In 1985 richtte hij een professionele bigband waarmee maandelijks concerten werd gegeven in het befaamde George’s Jazzcafé te Arnhem. Er werden ook samenwerkingsverbanden gezocht met theatergroep Het Hof. Dit resulteerde in een aantal bijzonder producties met de voorstellingen als Ontspoord, Die Dreigroschenoper en Afstieg und Fall der Stadt Mahagonny. 

In de jaren tachtig speelde hij in jazzformaties rondom pianist/componist Loek Dikker en trompettist Boy Raaymaakers, pianist Michiel Braam, bassist Stefan Lievestro en drummer André Groen. Als klarinettist was hij verbonden aan hét orkest voor hedendaagse muziek: ‘de ereprijs’.   

De Guus Tangelder Bigband ontwikkelde zich inmiddels tot een jazzorkest met landelijke uitstraling. De maandelijkse concertserie die zijn oorsprong had in het Arnhemse George’s Jazzcafé,  werd vervolgens voortgezet in het Luxor Theater. Toonaangevende nationale- en internationale musici en componisten werden hier voor uitgenodigd. Nadat het Luxor Theater eind jaren negentig noodgedwongen de deuren sloot werd de concertreeks verplaatst naar ‘De Derde van Mahler’, het Grand Café van Musis Sacrum in Arnhem.